niedziela, 11 października 2015
Sernik z brzoskwiniami ( łatwy ).
Składniki :
Masa serowa :
1 i 1/2 kg mielonego sera białego
35-40 dkg cukru kryształu
12 jajek
1 i 1/2 kostki margaryny ( miękkiej )
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży cukier waniliowy
Przygotuj również :
cienki blat biszkoptowy jasny lub cienki blat z ciasta kruchego
1 puszka brzoskwiń
Sposób wykonania :
Blaszkę wyściel papierem do pieczenia ciast. Na spód blaszki połóż upieczony dzień wcześniej blat biszkoptowy lub z ciasta kruchego. Brzoskwinie z puszki wysyp na sitko, aby odciekły, pokrój na małe kawałki.
Masa serowa : Miękką margarynę utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym, dalej ucieraj. Teraz wbijaj po 1 żółtku, dalej ucieraj ( białka wlej do czystej miski, później ubijesz je na sztywno ). Gdy wszystkie składniki są już dokładnie wymieszane dodaj do masy zmielony ser, dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z budyniem i wsyp do ucieranej masy serowej, wymieszaj. Na końcu dodaj ubite białka na sztywno, delikatnie wymieszaj, ale nie za długo. Gotową masę serową wylej do formy, wyrównaj. Posyp po całej powierzchni pokrojonymi kawałkami brzoskwiń. Łyżką powbijaj je lekko do masy serowej tak, aby nie było ich widać. Piec ciasto około 1 godziny w nagrzanym piekarniku 170-180 C. Wierzch ciasta powinien się zarumienić na ziemno złoty kolor. Po upieczeniu odstaw ciasto, aby przestygło. Zimne ciasto wyjmij z blachy, udekoruj cukrem pudrem, przeźroczystym żelem lub oblej cukrową pomadą. Po zastygnięciu dekoracji pokrój ciasto na porcje.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz