niedziela, 18 października 2015

Ciasteczka kruche z dziurką.







Składniki :
30 dk mąki
10 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
1 jajko
5 dkg migdałów
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotuj również :
około 30 dkg marmolady lub dżemu
cukier puder do posypania
tłuszcz do smarowania blaszek
Sposób wykonania :
 Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj przesiany cukier puder. Posiekaj z margaryną. Dodaj obrane, zrumienione, zmielone migdały, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Przykryj je ( np. dużą miską ) i odstaw w chłodne miejsce ( np. do lodówki ) na 1 godzinę. Następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość około 1/3 cm, Wykrawaj foremką ciastka o dowolnym kształcie ( np. gwiazdki, chmurki, serduszka itp. ). W połowie ciastek powycinaj na środku małe otwory. Ciastka poukładaj na posmarowanej blaszce tłuszczem i upiec na złoty kolor. Ostudzone przekładaj gorącą marmoladą lub dżemem po 2 , na spód daj całe ciastko, a na górę ciastko z dziurką. Dziurkę zalej gorącą marmoladą lub dżemem. Oprósz cukrem pudrem z wanilią.

 Rada : Zamiast proszku do pieczenia możemy dać 1 płaską łyżeczkę amoniaku.


                           
                           Życzę smacznego !

  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz