Ten sok musi znaleźć się w Twojej spiżarni ! Zawiera on mnóstwo cennych witamin, a na dodatek jest obłędnie smaczny !
Składniki :
2 kg owoców aronii
1 kg świeżych malin lub 1/2 kg suszonych
2 cytryny
1/3 szklanki świeżych listków mięty lub 1 łyżeczka suszonej
1 kg cukru ( najlepiej trzcinowego )
3 l wody ( najlepiej źródlanej )
Sposób wykonania :
Aronię przebierz, umyj pod bieżącą wodą , osusz ( ja suszyłem na balkonie ), wsyp do woreczków, włóż do zamrażarki na 48 godzin. Następnie bez rozmrażania wsyp aronię do garnka ( najlepiej z grubym dnem), zalej wodą , garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj ma małym ogniu przez 15 minut. Aronię możesz trochę potłuc drewnianym tłuczkiem, w ten sposób wydobędziesz z owoców więcej soku. Pod koniec gotowania wsyp cukier, wymieszaj, aby się rozpuścił. Garnek zdejmij z ognia, wsyp miętę ( jeśli dodajesz świeżą , umyj ją wcześniej i drobno posiekaj ostrym nożem ) , maliny, wlej świeżo wyciśnięty i przecedzony przez gęste sitko sok z cytryny, wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na około 10 - 12 godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie przecedź owoce przez gęste sitko, wyciśnij resztki soku z owoców np. ugniatając je drewnianą pałką . Jeśli chcesz, aby sok nie był mętny możesz go jeszcze przefiltrować przez lnianą ściereczkę. Sok rozlej do małych słoiczków ( 170 - 250 ml ), szczelnie zamknij wieczkami najlepiej nowymi. Pasteryzuj w temperaturze 85 C przez 10 minut. Gotowy sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 12 - 15 miesięcy.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz