sobota, 19 lipca 2014
Pomidory w słoikach na sos do pizzy lub spaghetti.
Składniki :
2 kg dojrzałych małych pomidorów
liście laurowe
czosnek
tymianek
sól
Sposób wykonania :
Pomidory umyć, przekroić na pół, poukładać dość ciasno w słoikach i wstawić do kąpieli wodnej, Słoików nie zakręcać, ale garnek z wodą przykryć pokrywką . Gotować około 2 godzin, aż pomidory zmiękną. Wyjąć słoiki z pomidorami z garnka, do każdego słoika włożyć 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki soli. Słoiki zakręcić i pasteryzować 15 minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu.
Używać po zmiksowaniu, (wcześniej wyjąć listek laurowy) jako dodatek do sosu, spaghetti, albo do zimnych wędlin, pasztetów, zupy pomidorowej itp.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz