sobota, 19 lipca 2014

Pomidory w słoikach na sos do pizzy lub spaghetti.




Składniki :
2 kg dojrzałych małych pomidorów
liście laurowe
czosnek
tymianek
sól
Sposób wykonania :
 Pomidory umyć, przekroić na pół, poukładać dość ciasno w słoikach i wstawić do kąpieli wodnej, Słoików nie zakręcać, ale garnek z wodą przykryć pokrywką . Gotować około 2 godzin, aż pomidory zmiękną. Wyjąć słoiki z pomidorami z garnka, do każdego słoika włożyć 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki soli. Słoiki zakręcić i pasteryzować 15 minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu. 
 Używać po zmiksowaniu, (wcześniej wyjąć listek laurowy) jako dodatek do sosu, spaghetti, albo do zimnych wędlin, pasztetów, zupy pomidorowej itp.


                             Życzę smacznego !



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz