niedziela, 13 lipca 2014
Leczo w słoikach.
Składniki :
2 kg czerwonej słodkiej papryki
2 kg czerwonych pomidorów
1 kg cebuli
1/4 szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego)
3 łyżki cukru
sól
pieprz
Sposób wykonania :
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Oczyszczone z pestek i opłukane strąki papryki pokroić w kostkę , a obrane cebule w plastry. W rondlu rozgrzej olej, wsyp cebulę , a gdy się zeszkli, dodaj pokrojone pomidory i paprykę. Po 10 minutach dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze przez chwilę , aby warzywa zmiękły. Gorące leczo włóż do wyparzonych słoików i zakręć pokrywką. Pasteryzuj przez 20-30 minut w zależności od wielkości słoika, im większy tym dłużej pasteryzujemy. Przechowuj w zimnym i ciemnym miejscu.
W zimie otwieramy słoik z leczo wysypujemy zawartość do rondla lub na patelnię i podgrzewamy.
Życzę smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz