środa, 2 lipca 2014

Kruche ciasteczka z marmoladą.




Składniki :
60 dkg mąki
25 dkg margaryny
1 łyżka smalcu
20 dkg cukru pudru
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotuj również :
50 dkg marmolady do przełożenia
10 dkg gorzkiej czekolady do dekoracji
Sposób wykonania :
 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko na stolnicy. Margarynę i smalec posiekać nożem, dodać do mąki i wymieszać razem. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto na jednolitą masę. Gdy ciasto jest zbyt miękkie, można je włożyć na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać ciasteczka o różnych kształtach np. gwiazdki, księżyce, serduszka itp. Wykrojone ciastka poukładać na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C. Piec około 15 minut na złoty kolor. Gdy przestygną  przekładamy je marmoladą i składamy po dwa. Następnie dekorujemy je rozpuszczoną na parze gorzką czekoladą. 
 Zamiast marmolady możemy przełożyć je kremem np. czekoladowym.


                                                           
                                                          Smacznego !



 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz