niedziela, 13 lipca 2014
Jak dbać o srebne sztućce.
Srebrnych sztućców nie należy używać do kwaśnych potraw np. kapusty, ponieważ pod wpływem kwasu uwalniają się trujące składniki srebra. Nie powinny także stykać się one z surowym czy gotowanym jajkiem, gdyż ciemnieją pod wpływem związków siarki w nim zawartych.
Srebrne sztućce odzyskają blask, gdy zanurzymy je na 10 minut w 3 l wrzątku wymieszanego z 5 łyżkami octu i 4 łyżkami sody oczyszczonej. Po kąpieli należy je wypłukać zimną wodą i dokładnie wytrzeć do sucha.
Pamiętajmy o tym, aby nie zostawiać ich na dłużej w potrawach, ponieważ wtedy szybciej ciemnieją.
Pozdrawiam !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz