Składniki :
5 l wody
około 1 kg świeżych owoców np. :
czerwone porzeczki
czarne porzeczki
zielony agrest
dojrzałe wiśnie
jagody leśne (borówki) itp.
cukier
Sposób wykonania :
Wodę wlewamy do dużego garnka. Owoce obieramy z ogonków, myjemy, wsypujemy do wody. Dodajemy cukier około 0,5 kg w zależności jaki chcemy zrobić kompot nisko czy wysoko słodzony. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Gdy woda się zagotuje, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Najlepiej jest go ugotować dzień wcześniej, wtedy nasz kompot będzie zimny i nabierze koloru oraz smaku. Smakuje wyśmienicie w upalne letnie dni ! Moja mama gotowała takie kompoty każdego lata i zawsze smakowały nam wyśmienicie.
Jesienią możemy robić kompot z mieszanki jabłek, gruszek i śliwek, jest równie dobry i gasi pragnienie.
Życzę smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz