czwartek, 15 maja 2014

Zupa ze świeżych czereśni - '' Smak Lata '' .






Składniki :
1 kg świeżych czereśni
6 łyżek cukru
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 goździki
cytryna
6 łyżek gęstej śmietany
woda
groszek ptysiowy
Sposób wykonania :
 Czereśnie umyj, wydryluj. Cytrynę umyj, obierz z skórki. Zagotuj litr wody z cukrem, goździkami i skórką z cytryny. Do wrzątku wsyp czereśnie, przykryj i gotuj przez 10 minut. Następnie goździki, skórkę cytrynową i połowę czereśni wyjmij. Pozostałe czereśnie zmiksuj wraz z płynem. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Wlej do gotującej się zupy i mieszaj, aż zupa zgęstnieje. Wsyp do zupy odłożone całe czereśnie, wymieszaj, dodaj sok z cytryny i dosłódź do smaku. Gotową zupę rozlej do sześciu głębokich talerzy, dodając do każdego talerza po jednej łyżce gęstej śmietany, wymieszaj. Podawaj na ciepło z groszkiem ptysiowym.
 
                                                    

                                                       Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz