piątek, 23 maja 2014

Ciasto z pianką bezową.






Składniki :
Ciasto :
40 dkg mąki
20 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
Krem :
1 szklanka mleka
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
10 dkg miękkiego masła
Pianka bezowa :
4 białka
18 dkg cukru
Przygotuj również :
smażone wiśnie
marmoladę
orzechy włoskie 
Sposób wykonania :
 Z podanych składników na ciasto sporządzić ciasto kruche. podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę. Posmarować cienko marmoladą , przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Upiec na złoty kolor. Trzecią część ciasta rozwałkować wyłożyć na blaszkę. Ubić pianę z cukrem, rozsmarować na blacie. Na pianę poukładać wiśnie, posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Upiec ciasto w temperaturze 170 C aż pianka się zarumieni i wysuszy. Z podanych składników na krem ugotuj krem budyniowy, przestudź, utrzyj masło na puszystą masę , połącz z przestudzonym kremem. Przełóż obydwa upieczone ciasta w następujący sposób :
     ciasto z marmoladą
     krem budyniowy
     ciasto z bezą

                                        


                                                         Smacznego !


 
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz