środa, 21 maja 2014
Ciasto kokosowo-malinowe ''rafaello''.
Składniki :
na ciasto :
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
6 łyżek zimnej wody
nadzienie :
3/4 litra śmietany kremówki
4 opakowania "Śmietan-fiksu"
25 dkg białej czekolady
30 dkg białych wiórków kokosowych
przygotuj również :
0,5 kg malin
5 dkg białej czekolady
5 dkg kolorowych wiórków kokosowych ( czerwone ,różowe )
Sposób wykonania :
Ciasto : Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp ćwierć szklanki cukru. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym, pod koniec ucierania dodawaj po łyżce zimnej wody. Do utartych żółtek wsyp ubite białka, a następnie dodaj obydwie mąki wymieszane z proszkiem i przesiane przez sitko, delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blaszkę ( 35x25 cm )wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 C. Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
Nadzienie : Białą czekoladę rozpuść na niedużym ogniu ciągle mieszając, odstaw do wystygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno ze "Śmietan-fiksami". Następnie 3/4 ubitej śmietany połączyć z przestudzoną czekoladą , dodać wiórki kokosowe, resztę śmietany i wymieszaj wszystko razem.
Przełożenie : Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy kokosowej. Na masie ułożyć maliny, przykryć drugim blatem i lekko przygnieść. Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać kolorowym kokosem i startą na tarce białą czekoladą. Zostawić do zastygnięcia na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Pokroić na porcje. Każdą porcje można także udekorować świeżymi malinami, będzie pięknie wyglądało.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz