Ryby - kilka praktycznych porad.
Solone śledzie będą delikatniejsze i mniej słone, jeśli do moczenia użyjemy świeżego mleka zamiast wody.
* * * * * * * *
Ryba nie rozpada się tak przy smażeniu, jeśli panierujemy ją mieszanką 2/3 mąki pszennej i 1/3 mąki ziemniaczanej.
* * * * * * * *
Ryba podczas smażenia nie będzie pachnieć zbyt intensywnie i pozostanie chrupiąca, jeśli do panierki dodamy tartego parmezanu.
* * * * * * * *
Najlepiej rozmrażać rybę w mleku nie będzie nieprzyjemnie pachnieć i uzyska delikatny smak.
* * * * * * * *
Rybę przeznaczoną na galarety należy utrzymywać w piecu w stanie bliskim wrzenia, aby się nie zagotowała, bo będzie się kruszyć i rozpadać.
* * * * * * * *
Ostry zapach ryby usuniemy obmywając ją wodą z dodatkiem octu. W trakcie gotowania możemy dodać trochę mleka. przed posoleniem rybę należy skropić sokiem z cytryny.
* * * * * * * *
Świeża ryba ma bardzo czerwone skrzela, zwarte mięso i błyszczące oczy. Zanurzona w wodzie nie powinna wypłynąć na powierzchnię. Jeśli naciśniemy palcem jej mięso i pozostanie na nim ślad, to znaczy że ryba jest nieświeża.
Pozdrawiam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz