Pychotka z truskawkami.
Składniki :
25 dkg margaryny ( miękkiej )
1 szklanka tłuszczu
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg truskawek ( mogą być z kompotu, dokładnie odcedzone )
Sposób wykonania :
Margarynę ucieramy na puszystą masę , wsypujemy po trochę cukru i dalej ucieramy. Następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy aż do całkowitego połączenia wszystkich składników. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko. Na końcu wsypujemy powoli przesianą mąkę i mieszamy aby powstała jednolita masa. Gotowe ciasto wylewamy na blachę z wysokimi bokami ( wymiary około 20x30 cm ) i wyrównujemy. Na ciasto układamy truskawki w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i pieczemy około 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z blaszki na czystą deskę i dekorujemy posypując cukrem pudrem lub robiąc paski z ciemnej czekolady. Kroimy na porcję i podajemy z kawą lub herbatą.
Jest to ciasto proste w wykonaniu i tanie.
Życzę udanych wypieków !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz