niedziela, 31 marca 2019

Puszyste ciasto pomarańczowe.




Ciasto jest puszyste i wilgotne.




Składniki :
20 dkg margaryny lub masła
2/3 szklanki cukru kryształu
3 duże jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 - 2 dużych pomarańczy
szczypta soli
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
 Miękką margarynę lub masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier i dalej ucieraj do momentu, aż powstanie puszysta i jasna masa.  Wsyp otartą skórkę pomarańczową , dodaj szczyptę soli, ucieraj jeszcze przez chwilę. Następnie dodawaj po jednym żółtku cały czas ucierając. Sok z pomarańczy wymieszaj z jogurtem, wlej do utartej masy, całość zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Dodawaj na przemian do masy ubite białko i mąkę. Całość delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną lub łyżką. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę  wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Ja piekłem w blaszce o wymiarach 40 x 12 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 - 50 minut w temperaturze 165 - 170 C. Czy ciasto jest już upieczone możesz sprawdzić patyczkiem. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. Wystudzone ciasto wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
 Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie, wilgotne, długo pozostaje świeże. Ma pomarańczowy zapach oraz lekko pomarańczowy kolor.

 Rada : Sok z pomarańczy możesz przecedzić przez gęste sitko lub gazę , w ten sposób do Twojego ciasta nie dostaną się małe pestki, które mogły by sprawić, że ciasto było by lekko gorzkie. Na 1/2 szklanki potrzeba soku z 1 dużej pomarańczy.


Ciasto długo utrzymuje świeżość. Polecam !  :)



                         Smacznego !


 

1 komentarz: