wtorek, 26 marca 2019

Ciasto cytrynowe.








Składniki :
15 dkg miękkiego masła lub margaryny
20 dkg ( 3/4 szklanki ) cukru kryształu
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
3 duże jajka
25 dkg  ( 1 i 1/2 szklanki ) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 średnich cytryn
świeży sok wyciśnięty z 1 średniej cytryny
Cukier puder do dekoracji lub lukier cytrynowy
Lukier cytrynowy :
10 łyżek cukru pudru
3 łyżki świeżego soku z cytryny
Wykonanie lukru : 
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta dodaj trochę więcej soku z cytryna tak, aby lukier można było łatwo rozprowadzić na cieście.
Sposób wykonania :
 Masło lub margarynę utrzyj na puszystą masę. Dodaj połowę cukru i dalej ucieraj, aż masa zbieleje. Następnie wsyp otartą skórkę z cytryny, jeszcze chwilę ucieraj. Teraz dodaj sok z cytryny oraz jogurt, całość dobrze zmiksuj. Jajka ubij z drugą połową cukru na puszystą masę , wlewaj porcjami do utartego masła cały czas ucierając ( miksując ). Na końcu wsyp wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę , delikatnie wymieszaj ( najlepiej rózgą kuchenną ) do całkowitego połączenia się składników. Piec w nagrzanym piekarniku 165 C przez około 40 - 50 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, jeśli nie to wydłużamy pieczenie. Gdy ciasto trochę przestygnie, ale jest jeszcze ciepłe, nakłuwamy go w kilku miejscach np. patyczkiem do szaszłyków. Całkiem wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem cytrynowym i odstawiamy aby lukier całkiem stężał. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. 
 Ciasto cytrynowe ma piękny zapach cytryn, lekko kwaskowaty smak. Jest puszyste oraz wilgotne, to za sprawą jogurtu, dzięki temu nie traci zbyt szybko swojej świeżości ( nie wysycha ).
 Ja piekłem to ciasto z podwójnej porcji w foremce o wymiarach 40 x 14 cm.

 Rada : Zamiast jogurtu możesz użyć śmietany. Ciasto to możesz też upiec w karbowanej formie jako wielkanocną cytrynową babę.


Ciasto cytrynowe długo zachowuje świeżość.  :)



                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz