niedziela, 22 listopada 2015
Dżem jabłkowo-gruszkowy.
Składniki :
2 kg jabłek
2 kg gruszek
1 kg cukru
1 szklanka wody
Sposób wykonania :
Gruszki i jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki. Wsyp do garnka, wlej wodę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną. Wsyp cukier i gotuj jeszcze około 25 minut. Mieszaj co kilka minut, aby się owoce nie przypaliły. Gorący dżem przełóż do małych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10 minut.
Rada : jeśli chcesz, aby dżem miał gęstą konsystencję możesz dodać pod koniec gotowania środki żelujące do dżemów ( np. pektynę ) według przepisu na opakowaniu.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz