niedziela, 22 listopada 2015

Dżem jabłkowo-gruszkowy.







Składniki :
2 kg jabłek
2 kg gruszek
1 kg cukru
1 szklanka wody
Sposób wykonania :
 Gruszki i jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki. Wsyp do garnka, wlej wodę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną. Wsyp cukier i gotuj jeszcze około 25 minut. Mieszaj co kilka minut, aby się owoce nie przypaliły. Gorący dżem przełóż do małych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10 minut.

 Rada : jeśli chcesz, aby dżem miał gęstą konsystencję możesz dodać pod koniec gotowania środki żelujące do dżemów ( np. pektynę ) według przepisu na opakowaniu.


                          
                         Smacznego !



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz