Fot. © robert6666 - Fotolia.com |
Składniki :
0,5 kg kiełbasy
2 małe marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
4-5 grzybów suszonych
1/2 l zakwasu na żurek
1 łyżka mąki
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek suszony
pieprz czarny mielony
sól
4 jajka
1 i 1/2 l wody
zielona natka pietruszki
Sposób wykonania :
Warzywa obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i pokrojoną w kawałki kiełbasę. Postawić na ogniu, gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Czosnek obrać, drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą , pokroić. Gdy warzywa są miękkie wyjąć z garnka, jedną marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Odlać 1/2 szklanki wywaru, do reszty dodać zakwas, zagotować. Dodać pokrojoną marchewkę , doprawić majerankiem, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Mąkę wymieszać z przestudzonym wywarem, wlać do garnka i gotować 2-3 minuty. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek i przepołowić na połówki. Gotowy żurek rozlać do talerzy, dodać przepołowione jajko i ozdobić natką pietruszki.
Smacznego !
to jest tradycja i smak. można jeść i się delektować.
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie z nagrodami, trzeba przygotować zupę z kaszą:
OdpowiedzUsuńhttp://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
Pozdrawiam, Monika:)