Składniki :
2 kg owoców pigwy
1,40 kg cukru
1/2 szklanki wody
Sposób wykonania :
Owoce pigwy umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki. Pokroić na cienkie plasterki, wsypać do garnka lub rondla, zalać wodą i postawić na małym ogniu. Gotować, aż pigwa będzie miękka, mieszając co pewien czas. Następnie dodać cukier i dalej gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą konfiturą napełnić czyste, małe słoiczki i szczelnie zamknąć pokrywkami. Pasteryzować 10 minut w temperaturze 85 C.
Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna. Nazywana bywa "polską cytryną ".
Konfitura ta nadaje się do ciast lub jako dodatek do herbaty ( np. zamiast cytryny gdy nie mamy jej w domu lub są zbyt drogie ), zwłaszcza podczas przeziębień lub grypy.
Życzę Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz