Fot. © kiboka - Fotolia.com |
Aby ciasto kruche było bardziej elastyczne nie pękało i łamało się podczas wałkowania, oraz było bardziej kruche po upieczeniu, należy zastąpić 1/3 lub 1/2 część margaryny podanej w przepisie smalcem. Zarówno margaryna jak i smalec powinny mieć pokojową temperaturę , trzeba wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Tak przygotowane ciasto na pewno nie będzie nam się kruszyć podczas wałkowania i nie będzie w nim grudek z tłuszczu, a po upieczeniu będzie kruchutkie i pulchne.
Pozdrawiam gorąco !
Również się sprawdza mieszanie mąki pół na pół z krupczatką, albo dodać łyżkę miodu.
OdpowiedzUsuńIle to ciekawostek można się dowiedzieć, każdy ma jakiś swój patent :)
To prawda, każdy ma swój sprawdzony patent. :-) Pozdrawiam !
Usuń