Składniki :
2 kg dojrzałych owoców dzikiej róży
2 kg cukru
sok z 1 cytryny
woda
Sposób wykonania :
Owoce dzikiej róży opłukać, oczyścić z szypułek, usunąć ze środka każdego owocu pestki oraz włoski. W rondlu zagotować 4 szklanki wody, wsypać owoce, obgotować 4-5 minut. Następnie odcedzić, a do pozostałej w garnku wody dodać połowę cukru i zagotować, następnie wsypać owoce i zagotować. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wsypać resztę cukru, zagotować i na małym ogniu smażyć 10-15 minut, aż owoce będą szkliste. Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny, wymieszać. Gotową konfiturę przełożyć do czystych słoików ( małych ) i pasteryzować 10 minut.
Konfiturę można dodawać po łyżeczce do herbaty.
Rada : Najlepsze są owoce lekko przemarznięte.
Życzę smacznego !
Przepraszam, ale co ma wspólnego dzika róża z głogiem? Dzika róża to nie jest inaczej głóg. To wprowadzanie czytelników w błąd. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzika róża na bardziej zaokrąglone owocki, a to jest głóg. Po przemarznięciu włoski w środku zmieniają się w miąższ.
OdpowiedzUsuńDzika róża to co innego, a głóg co innego.
OdpowiedzUsuńDzika róża po łacinie - Rosa canina L.
Głóg jednoszyjkowy po łacinie - Crataegus monogyna Jacq.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
prawdziwe.kwiatki Zgadza się dzika róża to co innego niż głóg.Przepraszam za mój błąd.
Usuń