sobota, 9 grudnia 2017
Wigilijny barszcz czerwony.
Składniki :
50 dkg ciemnoczerwonych buraczków ćwikłowych ( np. odmiany opolski )
2 l wody
0,5 kg kości z mięsem ( np. żeberek )
30 dkg włoszczyzny
1 dkg suszonych grzybów
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
kwas buraczanu lub kwasek cytrynowy
2 listki laurowe
majeranek
sól
pieprz czarny mielony
cukier
Sposób wykonania :
Buraczki umyj, ugotuj w wodzie do miękkości. Opłukane kości i namoczone wcześniej grzyby zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie do podgotowanego trochę mięsa i grzybów dodaj włoszczyznę i listki laurowe. Obierz ugotowane buraki, pokrój na kawałki i dodaj do wywaru. Pod koniec dodaj do wywaru trochę kwasku cytrynowego lub zakwasu buraczanego, aby wywar zachował ładny czerwony kolor. Następnie przecedź wywar przez sitko, dopraw do smaku solą , pieprzem, majerankiem, dodaj pokrojony drobno czosnek, wymieszaj dokładnie. Podawaj gorący.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
aż zatęskniłam z polskimi rodzinnymi świętami...
OdpowiedzUsuńCo za masakra - wigilijny barszcz na wywarze mięsnym - brrrr ...
OdpowiedzUsuńObowiązkowa pozycja na wigilijnym stole.
OdpowiedzUsuń