Składniki :
50 dkg filetów śledziowych
1/2 kubka śmietany 18 %
2 winne jabłka
1 cebula
kilka ogórków konserwowych ( korniszonów )
około 200 ml dobrego majonezu
Sposób wykonania :
Śledzie wymocz, osącz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w dość drobną kostkę. Ogórki także pokrój w małą kostkę. jeśli chcesz możesz je obrać ze skórki, ja nie obieram. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrojoną cebulę , ogórki, starte jabłka wymieszaj z majonezem i śmietaną. Śledzie włóż do salaterki, wymieszaj z przygotowanym sosem śmietanowym. Możesz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstaw na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie podaj na stół.
Rada : Jeśli dbasz o sylwetkę to śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym, a majonez wybierz light.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz