wtorek, 24 października 2017
Konfitura z żurawiny.
Konfitura z żurawiny doskonale pasuje do pieczonego indyka, ale także do każdego innego chudego pieczonego mięsa. Najsmaczniejsza konfitura będzie zrobiona z owoców zbieranych w lasach lub z własnego ogrodu, a nie z plantacji. Owoce żurawiny uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Składniki zawarte w owocach żurawiny powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka.
Składniki :
1 kg żurawiny
1/2 kg cukru
Sposób wykonania :
Owoce żurawiny przebierz, opłucz na durszlakau pod bieżącą wodą. Pozostaw na klika minut do odcieknięcia. Następnie wsyp owoce do rondla, lekko rozgnieć. Rondel postaw na małym ogniu i gotuj około 30 minut, często mieszając, aby się nie przypaliły. W razie potrzeby rozgniataj owoce, które się nie rozpadły. Pod koniec smażenia wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu do momentu, aż żurawina zrobi się szklista, a sok trochę zgęstnieje. Pamiętaj o mieszaniu drewnianą łyżką. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. pasteryzuj przez około8-10 minut. Słoiczki z konfiturą przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.
Życzę smacznych przetworów !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz