czwartek, 22 grudnia 2016
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.
Składniki :
1 kg ciemno czerwonych buraków ćwikłowych ( np. odmiany "Opolski " )
2 średnie pietruszki
2 średnie marchewki
kawałek selera
1 cebula
4-5 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
troszkę cukru
kwasek cytrynowy
Sposób wykonania :
Buraczki, pietruszkę, marchew i selera obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój na cienkie plasterki. Wsyp do garnka, dodaj pokrojoną cebulę , czosnek i ziele angielskie. Całość zalej wrzącą wodą , dodaj odrobinę kwasku cytrynowego i cukru. Pozostaw na noc. Następnie zagotuj , kilka minut pogotuj, przecedź wywar przez gęste sitko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy, gorący barszcz rozlej do talerzy.
Tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka,
tutaj znajdziesz przepis : Uszka
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń