niedziela, 13 listopada 2016
Piernik przekładany bitą śmietaną.
Doskonałe ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko ! :)
Składniki :
Ciasto :
7 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki oleju
1 szklanka miodu
19 łyżek mąki pszennej
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka sody
1 łyżka octu
Bita śmietana :
1/2 l śmietany 18 %
1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
Sposób wykonania :
Ciasto : Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie dodaj żółtka wymieszane z octem, lekko wymieszaj. Teraz dodaj przesianą mąkę , wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą , olej i na końcu miód, wymieszaj wszystko razem delikatnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotowe ciasto wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia ciast. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia.
Bita śmietana : Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z cukrem, wlej powoli stygnącą galaretkę ciągle mieszając.
Przełożenie : Wystudzone ciasto przekrój na dwie równe części, na jedną z nich rozsmaruj bitą śmietanę , przykryj drugą połową ciasta, lekko dociśnij. Odstaw w chłodne miejsce, aby śmietana całkiem stężała. następnie posyp ciasto cukrem pudrem lub oblej polewą czekoladową , pokrój na kawałki. Podawaj na małych talerzykach do kawy lub herbaty.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz