piątek, 14 sierpnia 2015
Sałatka warzywna z pieczarkami i pieczonym kurczakiem.
Składniki :
2 udka z kurczaka
50 dkg pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
1 średni por
10 dkg sera żółtego ( twardego )
4-5 łyżek majonezu
kilka gałązek zielonej natki pietruszki lub szczypiorek
sól
pieprz czarny mielony
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Sposób wykonania :
Udka opłucz, obsyp ulubionymi przyprawami do kurczaka i piec w piekarniku z funkcją grilla około 45-50 minut. Upieczone udka wystudź, oddziel od kości i rozdrobnij na małe kawałki. Grzyby oczyść, opłucz dokładnie, pokrój na plasterki. Usmaż na oleju, aż odparuje woda. Przestudź. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie, krótkie paski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dopraw do smaku pieprzem i solą. Sałatkę możesz udekorować małymi gałązkami zielonej pietruszki. Sałatka doskonale nadaje się do drugiego dania lub jako osobna potrawa. Polecam ! :-)
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz