Składniki :
1 kg małych pieczarek
3 cebule
2 papryki czerwone
Marynata :
3 listki laurowe
2 szklanki wody
8 łyżek octu winnego 6 %
15 ziarenek pieprzu
1 łyżka soli
cukier do smaku
po 1 łyżeczce :
tymianku
rozmarynu
estragonu
Sposób wykonania :
Pieczarki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą . Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i octem. Do gotującej wody wrzuć grzyby, cebulę i paprykę. Gotuj przez 5 minut. Łyżką cedzakową wyjmij z marynaty grzyby i warzywa, napełnij nimi słoiki. Do marynaty wrzuć przyprawy i trochę cukru do smaku i ponownie zagotuj marynatę. Gorącą marynatą zalej słoiki. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez około 25-30 minut. Przechowuj w chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.
Życzę smacznego !
Pieczarki marynowane z papryką brzmią interesująco:)
OdpowiedzUsuń