środa, 10 września 2014
Szarlotka w kształcie tortu.
Składniki :
Ciasto :
35 dkg mąki
25 dkg masła lub margaryny
1-2 żółtka
8 dkg cukru
Jabłka :
1,5 kg jabłek
15 dkg cukru
2 łyżki kaszy manny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób wykonania :
Mąkę przesiać przez sitko, dodać pozostałe składniki przeznaczone na ciasto, zagnieść wszystko na jednolitą , gładką masę. Podziel na dwie nierówne części. 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. 2/3 ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę. Wsyp do rondla i usmaż z cukrem i cynamonem ( cukier i cynamon dodaj pod koniec smażenia ). Na końcu wsyp kaszę mannę , wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Dno i boki tortownicy wyłóż ciastem ( tortownicę nasmaruj cienko tłuszczem ). Na ciasto wysyp przestudzone jabłka, wyrównaj, a na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Piecz w nagrzanym piekarniku 200 C przez około 40 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasta wyjmij je z tortownicy na drewnianą deskę i udekoruj odrobiną cukru pudru. Pokrój w trójkąty tak jak kroi się torty.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz