sobota, 20 września 2014

Sałatka wielowarzywna ze świeżych warzyw.






Składniki :
8 szt. dużych marchewek
Krajaczka do warzyw
4 szt. dużej pietruszki
1 szt. średniego selera
3 ziemniaki
2 jabłka
1 puszka groszku konserwowego 
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
3-4 łyżki śmietany 18 %
3-4 łyżki majonezu
sól
pieprz czarny mielony
zielona natka pietruszki
Sposób wykonania :
 Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas i zrobić doskonałą sałatę ze świeżych warzyw z naszej działki czy ogrodu. Nie jest ona zbyt pracochłonna, a smakuje wyśmienicie i co najważniejsze dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych witamin.
 Warzywa dokładnie myjemy, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Za pomocą cienkiego patyczka lub wykałaczki sprawdzamy czy są już miękkie. Gdy są już ugotowane odcedzamy je i odstawiamy aby przestygły. Następnie obieramy ze skórki, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na małą kostkę. Do krojenia gotowanych warzyw polecam metalową krajaczkę do warzyw, z jej pomocą szybko pokroimy wszystkie warzywa oraz miękkie surowe jabłka ! Można ją kupić w sklepach lub w internecie. Gdy pokroiliśmy już wszystkie warzywa oraz jabłka w kostkę , wsypujemy teraz do nich konserwowy groszek, kukurydzę oraz fasolkę. Mieszamy wszystko razem. Śmietanę oraz majonez mieszamy razem w misce lub niedużym garnku i wlewamy do sałatki. Na końcu wsypujemy pokrojoną wcześniej zieloną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie wszystko razem mieszamy. 
 Gotową sałatkę podajemy na małych talerzykach wraz z małymi łyżeczkami do kanapek z wędliną i gorącą herbatą . Gdy piszę te słowa cieknie mi ślinka na samą myśl  o tej sałatce ! :-)
 Sałatka ta doskonale nadaje się na różne przyjęcia ( komunie, imieniny, urodziny itp. )
 Możemy też do niej pokroić w kostkę 3-4 kiszone ogórki. 


                     Smacznego nie życzę bo na pewno będzie Wam smakować ! :-))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz