Składniki :
4 kg winnych jabłek ( antonówka,szara reneta itp.)
2 cytryny lub kwasek cytrynowy
80 dkg cukru
cynamon mielony
Sposób wykonania :
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem , aby nie ściemniały. Prażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok. Dusić, aż zrobią się miękkie i szkliste. Dodać cukier oraz cynamon, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Usmażone jabłka włożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Możemy z nich robić szarlotki lub inne pyszności.
Życzę smacznego !
i w zimie otworzyć takie słoiczek! cudo!
OdpowiedzUsuńTo prawda i nie trzeba za nie drogo płacić ! :-)
Usuń