środa, 1 stycznia 2014

Truskawki - smak lata.


Truskawki - smak lata.


 Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna czy inne owoce cytrusowe. Wystarczy zjeść 20 truskawek dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Świeże są bogatsze w witaminę C, mrożone za to zawierają dziesięciokrotnie więcej substancji antyrakowych. Są także bogate w witaminy : A, B1, B2, B3 oraz P. Ta ostatnia korzystnie wpływa na dotlenienie krwi, a tym samym całego organizmu. Zapobiega też zlepianiu się czerwonych krwinek. Te pachnące owoce mają własności przeciwbakteryjne i mogą likwidować stany zapalne w jamie ustnej. Wybielają też zęby, a dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają je. Truskawki najlepiej jeść na czczo, wtedy organizm lepiej przyswaja zawarte w nich witaminy. Doskonałe na soki, dżemy, kompoty i ciasta !



                        Pozdrawiam serdecznie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz