Ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe.
Składniki :
Biszkopt :
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa i dekoracja :
6 dkg żelatyny
4 łyżki cukru
1 litr jogurtu naturalnego
1 duża puszka brzoskwiń w syropie
herbatniki
polewa czekoladowa
Sposób wykonania :
Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem na jednolitą masę. Dodać połowę żelatyny, wymieszać i lekko tężejącą wylać na zimny biszkopt. Wyrównać i odstawić aby masa brzoskwiniowa całkiem zastygła. Jogurt połączyć z cukrem, roztrzepać, dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę brzoskwiniową , wyrównać. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego na tężejącą masę jogurtową. Można je nasączyć alkoholem. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i rozsmarować, zostawić do wystygnięcia. Można też troszkę nasączyć biszkopt, który dajemy na spód.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz