piątek, 17 stycznia 2014
Keks w czekoladzie.
Keks w czekoladzie.
Składniki :
20 dkg masła lub margaryny
17 dkg cukru
4 duże jajka
20 dkg mąki
10 dkg mielonych migdałów
1 cukier waniliowy
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
1/2 torebki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
10 dkg suszonych daktyli
15 dkg mieszanki bakaliowej
5 dkg kandyzowanych wiśni
20 dkg polewy czekoladowej ( do dekoracji )
tłuszcz do smarowania formy
Sposób wykonania :
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypać pokrojone bakalie i wymieszać z utartą masą. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, oraz przyprawami. Na końcu wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ciasto. Przygotować foremkę keksową o długości około 30 cm i wysmarować tłuszczem. Wlać ciasto do formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut. Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z foremki, obrócić do góry dnem i oblać całe ciasto polewą czekoladową. Można udekorować jeszcze pokrojonymi bakaliami np. pokrojone orzechy, migdały itp.
Masło jak i pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz