środa, 1 stycznia 2014
Frytki z dodatkiem przypraw.
Frytki z dodatkiem przypraw.
Składniki :
0,5 kg ziemniaków ( najlepiej dużych )
sól
olej ( do smażenia )
przyprawa do frytek ( lub do ziemniaków )
Sposób wykonania :
Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w paski o grubości około 1 cm. Olej wlać na patelnię ( lub frytkownicy ) i podgrzać. Pokrojone frytki wsypać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Co kilka minut mieszamy, aby się nam równo zarumieniły. Usmażone wyjmujemy z tłuszczu solimy i doprawiamy przyprawą do smaku. Podajemy gorące.
Olej który nam zostanie po usmażeniu, studzimy zlewamy do słoika i wkładamy całkiem zimny do lodówki. Możemy go ponownie użyć do smażenia potraw.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz