sobota, 9 listopada 2013
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów !
Kurkuma - naturalny żółty barwnik .
Składniki :
Mielone,wysuszone kłącza Kurkumy
Opis i zastosowanie :
KURKUMA - uprawiana jest głównie we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii i w Ameryce Środkowej. Posiada specyficzny , przyjemny zapach podobny do pieprzu, oraz delikatny, korzenny smak. Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą.
Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu, ciast, ciasta drożdżowego, masła, sałatek warzywnych ,pikli, majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny, wieprzowiny, kurczaka, fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek, omletów, serów topionych i sałatek rybnych. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego, biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor.
Warto ją mieć w swojej kuchni, można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym.
Pozdrawiam !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz