sobota, 23 listopada 2013
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek.
Krem do przekładania ciast.
Składniki :
50 dkg masła ( 82 % tłuszczu )
20 dkg cukru kryształu
3 jajka ( świeże )
olejek cytrynowy lub inny
2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy )
Sposób wykonania :
Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu do momentu aż cukier cały się rozpuści. Następnie zdejmujemy z ognia i schładzamy naszą masę cukrowo-jajeczną do temperatury około 30 C ciągle ubijając. Gdy już przestygnie wlewamy ją po troszkę do pod pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao, gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe, kruche ciasteczka itp.
Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg ) np.truskawki, borówki, maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy.
Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Życzę udanych wypieków !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz