środa, 13 listopada 2013
Domowy krem do kremówki.
Krem na kremówkę.
Składniki :
1 litr mleka
20 dkg cukru
30 dkg mąki pszennej
7 świeżych jajek
1 cukier waniliowy
Olejek waniliowy lub arakowy
Sposób wykonania :
Cukier wymieszać z jajkami, następnie wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować i gorące wlać do wcześniej przygotowanej masy. Postawić na niedużym ogniu, gotować około 5 minut, ciągle mieszając, aby się krem nie przypalił. Pod garnek możemy podłożyć blaszkę , aby zapobiec przypalaniu się naszego kremu. Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy i dodajemy cukier waniliowy oraz olejek waniliowy lub arakowy. Dokładnie mieszamy i przekładamy
( dwa blaty francuskie ) gorącym kremem. Z góry posypujemy cukrem pudrem. Kroimy ciasto na kwadraty lub prostokąty.
Do kremu możemy dodać odrobinę przyprawy kurkuma, wtedy nasz krem będzie bardziej żółty.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Taki domowy krem jest najlepszy!
OdpowiedzUsuń