Placuszki najlepiej smakują z ketchupem. |
Składniki :
50 dkg miąższu z dyni ( bez pestek i skórki )
2 całe jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny mielony
szczypta mielonego imbiru ( opcjonalnie )
Dodatkowo przygotuj :
olej do smażenia
ketchup lub sos pomidorowy
Sposób wykonania :
Dynię przekrój na ćwiartki, usuń pestki, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do małej miski wbij jajka, rozbij trzepaczką lub widelcem, dodaj do startej dyni, wymieszaj łyżką . Dodaj oliwę , mąkę , dopraw do smaku solą , imbirem i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej na patelni, formujemy cienkie nieduże placuszki. Smażymy około 2 minuty z każdej strony. Placuszki powinny się lekko zarumienić. Podajemy jeszcze ciepłe posmarowane cienko ketchupem.
Smacznego !
S-ER
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz