Składniki :
2 kg prawdziwków ( lub innych leśnych grzybków )
2 l wody
2 łyżki soli niejodowanej
listki laurowe
biała gorczyca
czarny pieprz
ziele angielskie
1 średnia cebula
Marynata :
1 l wody
1 łyżeczka soli
2 czubate łyżki cukru
1 szklanka octu winnego ( lub 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % )
Sposób wykonania :
Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy w zimnej wodzie, jeśli są duże przekrawamy na mniejsze kawałki. W większym garnku zagotuj 2 l wody z solą . Na wrzątek wrzuć grzyby, gotuj przez 15 minut od momentu ponownego zagotowania się wody. Do każdego słoiczka ( wyszło 7 słoików o pojemności 330 ml ) wrzuć plasterek cebuli, 1-2 listki laurowe, łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren ziela oraz pieprzu czarnego. Słoiki napełnij do około 4/5 wysokości ugotowanymi grzybami.
Wodę na marynatę zagotuj z cukrem, solą oraz octem. Gorącą zalewą napełnij słoiki z grzybami. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 15 - 20 minut. Grzybki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po miesiącu lub dwóch możemy przystąpić do degustacji. W tym czasie grzybki przejdą przyprawami i marynatą .
Rada : Aby grzyby marynowane były smaczne, trzeba je dobrze posolić w fazie obgotowywania. Gdy dodamy zbyt mało soli, grzyby wychodzą przeważnie zbyt kwaśne. Można dodać więcej lub mniej octu, w zależności jak ostre grzybki lubimy.
Życzę smacznego !
Niestety sezon na grzyby się kończy, dlatego dobrze mieć zapas marynowanych grzybków :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, w tym roku sezon był wyjątkowo udany.
Usuń