Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. |
Składniki na około 60 pierogów :
65 dkg mąki pszennej
1 całe jajko
1/3 łyżeczki soli niejodowanej
około 300 ml letniej wody
szczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub do większej miski. Dodajemy sól, jajko i około 4 /5 wody. Wyrabiamy ręką ciasto. W razie potrzeby wlewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie mieć jednolitą elastyczną konsystencję . Nie powinno być zbyt twarde, bo będzie nam ciężko zlepiać pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 2 mm. Kroimy na kawałki lub wykrawamy kółka. Skrawki ciasta które nam zostały ponownie zagniatamy i wałkujemy. Ważne jest, aby mąka na ciasto na pierogi była dobrej jakości, wtedy ciasto wyjdzie nam elastyczne i łatwo będzie się zlepiać podczas formowania naszych pierożków.
Smacznego !
Jeszcze nie robiłam takiego. Musze wypróbować
OdpowiedzUsuń