Kompot z gruszek jest smaczny i orzeźwiający. |
Składniki :
gruszki ( nie całkiem dojrzałe )
cukier
woda
goździki, kora cynamonu (opcjonalnie)
Sposób wykonania :
Gruszki myjemy w zimnej wodzie, odcinamy ogonki, kroimy na ćwiartki. Napełniamy nimi słoiki do wysokości 2/3. Do każdego słoja wrzucamy 1 - 2 goździki, mały kawałek kory cynamonu oraz 1 - 2 łyżki cukru. Słoiki napełniamy zimną wodą . Brzegi słoików przecieramy papierowym ręcznikiem i zamykamy szczelnie wieczkami. Pasteryzujemy przez 20 minut w temperaturze 80 - 85 C. Kompot przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. Kompot z gruszek jest orzeźwiający, aromatyczny i zdrowy.
Gruszki kroimy na ćwiartki. |
Smacznego !
Dawno nie robiłam takiego kompotu. W ogóle żadnego nie robiłam
OdpowiedzUsuń