poniedziałek, 22 sierpnia 2022

Aromatyczny kompot z gruszek ( na zimę ).

 

Kompot z gruszek jest smaczny i orzeźwiający.

 

 

Składniki :

gruszki ( nie całkiem dojrzałe )
cukier
woda
goździki, kora cynamonu (opcjonalnie)

Sposób wykonania : 

 Gruszki myjemy w zimnej wodzie, odcinamy ogonki, kroimy na ćwiartki. Napełniamy nimi słoiki do wysokości 2/3. Do każdego słoja wrzucamy 1 - 2 goździki, mały kawałek kory cynamonu oraz 1 - 2 łyżki cukru. Słoiki napełniamy zimną wodą . Brzegi słoików przecieramy papierowym ręcznikiem i zamykamy szczelnie wieczkami. Pasteryzujemy przez 20 minut w temperaturze 80 - 85 C. Kompot przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. Kompot z gruszek jest orzeźwiający, aromatyczny i zdrowy. 

 

Gruszki kroimy na ćwiartki.

 

 

  Smacznego ! 

 

  

1 komentarz:

  1. Dawno nie robiłam takiego kompotu. W ogóle żadnego nie robiłam

    OdpowiedzUsuń