Aromatyczny kompot z mirabelek. |
Składniki :
dojrzałe śliwki mirabelki
cukier
woda ( najlepiej źródlana )
Sposób wykonania :
Śliwki mirabelki umyj pod bieżącą wodą . Napełnij nimi słoiki do połowy lub trochę więcej. Dodaj cukier ( ja dałem półtorej łyżki na słoik ), zalej wodą do pełna ( oczywiście zostaw 2 - 3 cm wolnego miejsca od brzegu słoja ). Słoiki zamknij wieczkami, pasteryzuj przez 10 - 15 minut w wodzie o temperaturze 80 - 85 C. Słoiki z kompotem przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Kompot jest smaczny, aromatyczny, kwaskowaty. Ja użyłem mirabelek żółtych oraz czerwonych.
Słoiki napełniamy śliwkami do połowy lub trochę więcej. |
Smacznego !
Mama robiła taki. Sama nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuń