środa, 25 maja 2022

Buraczki gotowane z majonezem do obiadu.

 

 



Składniki :

4-5 średnich ugotowanych buraczków ćwikłowych

2-3 łyżki dobrego majonezu

2-3 łyżki śmietany

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżka soku z z cytryny lub octu winnego

Sposób wykonania :

 Buraczki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie obieramy je ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez, śmietanę , świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub ocet winny, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy łyżką . Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut, aby smaki się przegryzły. Sałatkę podajemy z ziemniakami i mięsem ( np. kotletem schabowym ) na drugie danie.

 

Buraczki trzemy na tarce o dużych oczkach.

 
Propozycja podania sałatki.

 

   Życzę smacznego ! 

 

   

1 komentarz: