niedziela, 26 czerwca 2022

Kompot z rabarbaru.

 

Kompot podajemy schłodzony.

 
 

Składniki :

3 l wody
80 dkg rabarbaru
20 - 25 dkg cukru
Sok z cytryny ( opcjonalnie )

Sposób wykonania :

 Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki 2 - 3 cm. Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy. Garnek stawiamy na ogniu, zagotowujemy. Na gotującą się wodę wsypujemy pokrojony rabarbar, mieszamy. Gotujemy przez 5 minut pod przykryciem. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Teraz możemy dodać sok z cytryny. Kompot najlepiej smakuje na drugi dzień. Kompot możemy przecedzić przez gęste sitko, lecz ja nie cedzę , po prostu odlewam potrzebną ilość kompotu, a kawałki rabarbaru pozostają na dnie. Kompot z rabarbaru podajemy schłodzony.

 

 

Rabarbar kroimy na kawałki 2 - 3 cm.

Kompot gotujemy 5 minut.

 

     Smacznego !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz