Kompot podajemy schłodzony. |
Składniki :
3 l wody
80 dkg rabarbaru
20 - 25 dkg cukru
Sok z cytryny ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki 2 - 3 cm. Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy. Garnek stawiamy na ogniu, zagotowujemy. Na gotującą się wodę wsypujemy pokrojony rabarbar, mieszamy. Gotujemy przez 5 minut pod przykryciem. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Teraz możemy dodać sok z cytryny. Kompot najlepiej smakuje na drugi dzień. Kompot możemy przecedzić przez gęste sitko, lecz ja nie cedzę , po prostu odlewam potrzebną ilość kompotu, a kawałki rabarbaru pozostają na dnie. Kompot z rabarbaru podajemy schłodzony.
Rabarbar kroimy na kawałki 2 - 3 cm. Kompot gotujemy 5 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz