Składniki :
4-5 średnich ugotowanych buraczków ćwikłowych
2-3 łyżki dobrego majonezu
2-3 łyżki śmietany
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżka soku z z cytryny lub octu winnego
Sposób wykonania :
Buraczki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie obieramy je ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez, śmietanę , świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub ocet winny, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy łyżką . Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut, aby smaki się przegryzły. Sałatkę podajemy z ziemniakami i mięsem ( np. kotletem schabowym ) na drugie danie.
Buraczki trzemy na tarce o dużych oczkach.
Propozycja podania sałatki.
Życzę smacznego !
Pyszny dodatek do wielu obiadów. :)
OdpowiedzUsuń