Pamiętaj, aby końcem lata zrobić sobie taką przyprawę. Wymaga trochę pracy, ale warto. Doskonale sprawdza się zimą w kuchni.
Składniki : na około 40 dkg gotowej mieszanki
1 i 1/2 kg marchewki
40 dkg korzenia selera
30 dkg korzenia pietruszki
20 dkg pasternaku
1 dkg suszonych borowików lub innych leśnych grzybów
duży pęczek zielonej natki pietruszki
duży pęczek świeżego lubczyku
1 płaska łyżka ziaren czarnego pieprzu
3 łyżeczki mielonej kurkumy
4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób wykonania :
Marchewkę , pasternak, korzeń pietruszki i selera dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką ( nie musisz obierać ). Zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Pora umyj, rozetnij na połowę , potnij wzdłuż na cienkie paski. Warzywa susz w suszarce do warzyw ( w temp. 70 C ) lub w uchylonym piekarniku na blachach wyłożonych papierem do pieczenia ciast, aż staną się całkiem suche, trwa to kilka godzin. Natkę pietruszki i lubczyk umyj, osusz i oderwij listki. Susz podobnie jak warzywa z tym że trwa to krócej 1-2 godziny. Dobrze wysuszone warzywa, grzyby, ziele angielskie, pieprz czarny, sól i zioła przełóż do blendera. Zmiksuj dokładnie tak, aby nie powstał pył lecz tylko drobniutko posiekane warzywa ! Następnie dodaj mieloną kurkumę , wymieszaj całość i przesyp do czystego słoja. Słój szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu np. w szafce.
Mieszankę tę możesz stosować w zimie do zup, sosów, mięs itp. Jest ona o wiele zdrowsza niż podobna ze sklepu, trzeba tylko pamiętać, aby warzywa i zioła wziąć z własnego ogrodu lub nabyć z ekologicznej uprawy.
Rada : Jeśli nie masz pasternaku możesz dodać trochę więcej innych warzyw korzeniowych zamiast niego.
Smacznego !
Trochę zaskoczyła mnie kurkuma w tej mieszance, to w pewnym stopniu ogranicza stosowanie tej mieszanki
OdpowiedzUsuńMożna oczywiście zrobić bez kurkumy, można dostosować przepis do własnych potrzeb, tu nie apteka, że musi być jak w piśmie stoi. ;)
UsuńŚwietny przepis. Będę musiał spróbować :)
OdpowiedzUsuń