środa, 17 maja 2017

Kompot z rabarbaru i pomarańczy.






 Doskonale gasi pragnienie .  :))

Składniki :
6 l wody ( najlepiej źródlanej )
70 dkg pokrojonego w kostkę rabarbaru
2 duże jabłka
2 duże pomarańcze
2 gwiazdki anyżu
cukier
Sposób wykonania :
 Rabarbar umyj, pokrój w kawałki o długości około 2 cm. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki. Pomarańcze obierz ze skórki, rozdziel na ćwiartki. Wodę wlej do dużego garnka, dodaj pozostałe składniki, dosłodź do smaku cukrem ( ja dałem około półtorej szklanki ). Garnek postaw na ogień, zagotuj, wystudź. 
 Kompot ma jasnoróżowy kolor, jest kwaskowaty i cudownie pachnie dzięki anyżowi. 


                       Pozdrawiam !


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz