piątek, 26 sierpnia 2016

Pyszny i zdrowy sok z aronii !







Składniki :
2 kg aronii
80 dkg cukru
2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej )
1 duża cytryna
Sposób wykonania :
 Aronię dokładnie przebierz, usuń ogonki, liście, oraz owoce niedojrzałe i chore. Następnie opłucz na sitku lub w cedzaku pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, utłuc drewnianą pałką ( lub zmiel w maszynce o dużych otworach ). Wlej wodę , postaw na małym ogniu i gotuj przez 30 minut od momentu zagotowania. Pod koniec gotowania wsyp cukier i wlej sok wyciśnięty z cytryny ( uważaj, aby nie było pestek z cytryny ! ), wymieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił. Gorący sok rozlej do małych słoiczków. Słoiki zamknij szczelnie wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu nie dłużej niż 1 rok. 
 Jeśli zrobisz sok z aronii z tego przepisu, to już nigdy nie zrobisz według innego przepisu. Sok ten jest słodki, lekko kwaskowaty, a co najważniejsze nie czuć w nim aroniowej goryczki. Polecam !

 Na co jest dobry sok z aronii i jakie ma właściwości : 
 - sok z aronii na ciśnienie – sok z aronii obniża ciśnienie, chroni układ krwionośny przed działaniem wolnych rodników, zapobiega miażdżycy i żylakom poprzez wzmocnienie naczyń krwionośnych (rutyna, bioflawonoidy) 

- sok z aronii na przeziębienie – bogactwo minerałów i witamin (w tym duża dawka witaminy C) wzmacnia organizm w okresach przeziębienia i grypy 

- sok z aronii na cukrzycę – co prawda aronia nie leczy cukrzycy, ale znacznie spowalnia absorpcję glukozy, dlatego jest polecana przez lekarzy diabetologów 

- sok z aronii na nerwy i depresję – okazuje się, że sok z aronii ma podobne właściwości do … wina – bardzo rozluźnia i łagodzi z tym, że można go pić bez umiaru! 

- na młodość, piękną skórę, włosy i paznokcie – bogata dawka przeciwutleniaczy zawarta w aronii oraz kompleks witamin z grupy B jest świetnym uzupełnieniem codziennej, wewnętrznej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.




                         Zdrowia życzę !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz