środa, 24 sierpnia 2016
Kapusta kiszona w słoikach.
Składniki :
5 kg poszatkowanej kapusty
4 l wody
2-3 średnie marchewki
kminek
4 łyżki soli
Sposób wykonania :
Marchewki obierz, pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsyp do poszatkowanej kapusty. Do kapusty dodaj kminek, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Najlepiej jest kapustę wsypać do kamiennego garnka, ale jeśli nie masz takiego to możesz użyć emaliowanego ( nie używaj aluminiowego ! ). Wodę zagotuj z solą. Gorącą wodę wlej do kapusty i zostaw na 12 godzin pod przykryciem np. przykryj lnianą ściereczką. Po 12 godzinach kapustę przełóż do wyparzonych słoików, ubij dość mocno łyżką , tak, aby na wierzchu było trochę kwasu z kapusty. Teraz zakręć słoiki nowymi, wyparzonymi wieczkami i odstaw w ciemne miejsce, aby kapusta się ukisiła. Słoiki i wieczka polecam wyparzyć, bo inaczej może w słoikach rozwinąć się pleśń.
Tak zakiszona kapusta nie wymaga ciągłego odmywania jak w beczce.
Gdy będziemy ją potrzebować do pierogów, bigosu itp. wystarczy odkręcić słoik i gotowe ! :)
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz