wtorek, 2 sierpnia 2016

Dżem morelowy.








Składniki  :
2 kg dojrzałych moreli
1 kg cukru
około 1/3 szklanki wody
Sposób wykonania :
 Morele dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Przekrój na połówki, usuń pestki. Wsyp do garnka lub rondla z grubym dnem, podlej wodą i duś na małym ogniu. Gdy owoce zmiękną ,wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i dalej smaż co pewien czas mieszając, aby się owoce nie przypaliły. Gdy owoce prawie się już rozpadną i zrobią się szkliste zdejmij dżem z ognia. Gorącym dżemem napełnij małe słoiczki, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10 minut. Gotowy dżem przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu nie dłużej niż rok. 


                          
                         Smacznego !



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz